Tv-reklam anno 1950.

Nya regler för tv-reklam

EU:s kulturministrar enades på torsdagskvällen om ett nytt tv-direktiv. Det innebär färre detaljregleringar än väntat, något som gynnar de kommersiella tv-bolagen.

Enligt det nya tv-direktivet, Television utan gränser, ska tv-bolagen med några undantag själva få bestämma när de vill bryta program för reklam.

Det kan gynna TV 4 som fällts många gånger i Granskningsnämnden för brott mot de nuvarande svenska reklamreglerna. Men avbrott för reklam får inte komma tätare än var trettionde minut i filmer och barnprogram.

Enligt de nya reglerna tillåts tv-bolagen att sända högst tolv minuter reklam i timmen. Den begränsningen har dock den svenska regeringen redan föreslagit för att samma villkor ska gälla för tv-bolagen på den svenska marknaden.

Det blir också nya regler för så kallad produktplacering, det vill säga att visa varumärken eller produkter i filmer. Det är förbjudet men förekommer ändå. Nu blir det istället regler för när denna typ av dold reklam inte får förekomma, i barnprogram, nyhetsprogram och dokumentärfilmer.

Sverige har velat ha hårdare regler mot reklam i barnprogram och alkoholreklam, men har tvingats ge upp de kraven.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".