Jan Björklund.

Björklund utan verklig konkurrent

Skolminister Jan Björklund kommer med all sannolikhet att bli vald till folkpartiets nya partiledare efter Lars Leijonborg vid partiets landsmöte i september. I dag, fredag, är sista dagen för nominering av namn till partiledare, och samtliga folkpartiets 25 partidistrikt är nu klara med sina förslag till valberedningen. Det är bara ett par stycken som inte stödjer skolminister Jan Björklund.

Folkpartiets nya ordförande efter Lars Leijonborg blir sannolikt Jan Björklund. När de två sista partidistrikten Östergötland och Kronoberg nu bestämt sig finns egentligen ingen konkurrens om ordförandeposten. De enda avvikande förslagen kommer från Sörmland, som föreslagit partisekreterare Erik Ullenhag, och Gotland, som vill ha Sveriges Radios tidigare vd Peter Örn.

Vill inte ge besked
Det är alltså en närmast total uppslutning kring Jan Björklund. Skolministern vill trots det ännu inte ge något besked om han ställer upp. Han håller på formaliteterna och avvaktar till han får frågan av valberedningen. 

Enligt valberedningens ordförande Lennart Ohlsson kommer det att ta ett par veckor innan valberedningen kan presentera sitt förslag till ny ledning för folkpartiet. Det gäller även vilka styrelseledamöter som ska föreslås till landsmötet i början av september i Västerås.

Malmström kan bli vice
EU-minister Cecilia Malmström är föreslagen av flera partidistrikt som förste vice ordförande i folkpartiet. Vem som ska vara andre vice ordförande är en mer öppen fråga. Där står valet mellan centralt placerade politiker som till exempel integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och lokalt förankrade politiker som till exempel Helen Odenljung i Göteborg.

Bakgrund som militär
Jan Björklund har en bakgrund som militär och han har varit aktiv kommunpolitiker i Stockholm. Han är känd för att inte tveka om att ställa krav till exempel på skolans område. Han nu skolminister och sa redan för en månad sedan att han avvaktar med besked om han ställer upp som partiledare.

– För min del kommer jag att ge besked om frågan ställs på allvar av valberedningen, säger Jan Björklund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".