Risk att handel blir viktigare än rättigheter

Colombia genomgår en process som ska leda till fred och utveckling. Men det finns en oro för att omvärlden ska blunda för brott mot mänskliga rättigheter för att smidigare få till handel med landet. 

Milosz Kusz är samordnare för Colombiagruppen, där flera människorättsorganisationer som Amnesty och Röda Korset samverkar för fred i landet. Colombia har en enorm handelspotential med sina naturresurser, säger han.

– Man har olja, kol, guld och stora orörda djungelområden där det varit internationella läkemedelsföretag som visat intresse för att patentera olika naturmediciner, säger Milosz Kusz.

Enorma tillgångar
Dessutom finns enorma vattentillgångar som blir allt viktigare i och med klimatförändringarna. De två kustremsorna gör också landet strategiskt viktigt för transporter av varor till och från Latinamerika, betonar han.

Det pågår en process i Colombia med målet att få till fred efter den långa och komplexa konflikten där flera illegala beväpnade grupper är inblandade. En positiv signal är att tillväxten i landet ökar.

Kompromissa bort viktiga frågor
Sveriges handel med Colombia är liten men den växer. Sverige exporterar bland annat verkstadsprodukter och papper och importerar kaffe och andra jordbruksprodukter. Handeln är självklart viktig för Colombia, säger Milosz Kusz, men han känner en oro för att europeiska länder ska börja kompromissa bort viktiga frågor i kontakterna med politiker och företag.   

– Det vill säga mänskliga rättigheter, fred, utveckling och rättvisefrågor. Att man ska börja göra en trade off mellan de här handelsintressena och de andra mjukare intressena, säger Milosz Kusz.

Vanliga människor känner oro
Den oron känner också många vanliga människor i Colombia och européer som arbetar med de här frågorna, säger han. EU har länge haft en väldigt tydlig position när det gäller mänskliga rättigheter och varit en motvikt till USA:s politik med militärt stöd till landets regeringen, säger Milosz Kusz från Colombiagruppen.

– Jag tycker mig se att EU har blivit lite flatare i vissa frågor.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".