Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltför få arbetsplatser förebygger stress

Publicerat fredag 25 oktober 2002 kl 12.57
Arbetsmiljöverket har i veckan besökt 1 550 arbetsplatser inom både den offentliga och den privata sektorn där anställda drabbats av sjukdomar orsakade av stress. Trots detta bedrevs det inget systematiskt förbyggande arbetsmiljöarbete på över hälften av arbetsplatserna.
Resultatet är nedslående tycker Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson: – Ja, resultatet är nedslående med tanke på den enorma debatt vi haft i samhället om ohälsa och arbetsmiljö så borde ju fler ha vaknat till liv, konstaterar han. Mer än tusen arbetsplatser besöktes Veckans besök från Arbetsmiljöverket på de 1 550 arbetsplatserna var anmälda i förväg - och syftet var just att kontrollera arbetsgivarnas systematiska arbetsmiljöarbete vad gäller den psykosociala miljön och inspektörerna tittade särskilt på hälsorisker kopplade till mängden arbete, återkommande organisationsförändringar och konflikter på arbetsplatsen. Över hälften av arbetsplatserna fick alltså anmärkningar och krav på att undersöka, bedöma och åtgärda riskerna - något som enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska vara en del av det dagliga arbetet. Nu har arbetsgivarna 3 månader på sig att göra det. Få förebygger arbetsskador 750 av arbetsplatserna visade sig vara anslutna till företagshälsovården men bara hälften använder sig av den i förebyggande syfte. Kenth Pettsson tycker att resultatet är anmärkningsvärt dåligt: – Förhoppningsvis så blir det väl ännu större uppmärksamhet kring detta och att det sedan leder till att fler vaknar till och förstår att man måste ta tag i de viktiga arbetsmiljöfrågorna på ett systematiskt sätt.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".