Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rasism i skolorna mot unga svarta

Unga svarta utsätts för så mycket rasism i Sverige att de ofta vill flytta härifrån. Det hävdar Diskrimineringsombudsmannen i en ny rapport.

”Att färgas av Sverige” heter studien som visar att situationen är lika dålig idag som för 25 år sen.

Kitimbwa Sabuni samordnare på afrosvenskarnas riksförbund tycker att det till och med är värre.

- När jag kom till Sverige -81 så fanns det en nyfikenhet, en lite välkomnande hållning. Idag så är det nästan avvisande.

- Det finns väldigt många unga afrosvenskar som drömmer om att flytta ut från Sverige för här ser man inte att man har några möjligheter.

Liten undersökning
Kitimbwa Sabuni är en av de som tagit initiativ till den här undersökningen. I studien deltar 33 svarta personer mellan 15 och 31 år. Det är ganska få och därför kan man inte säga så mycket om hur alla svarta har det, men resultaten pekar i alla fall tydligt åt ett håll.

- Allihopa beskriver att de utsatts för ganska grov rasism och kränkande behandling under sin uppväxt. Det som återkommer är att man ser på svarta killar som potentiella brottslingar.

-  Många unga svarta tjejer beskriver att de ses som tillgängliga sexuellt.

En av de som varit med i studien är 22-åriga Pauline Naisubi, hon har själv stött på rasism vid flera tillfällen, men minns särskilt en gång när hennes syster råkade illa ut. 

- Hör du vad hon säger. Hon säger jävla neger till mig.
Då sa den här läraren till henne.
– Ja, men vad då. Du är ju en neger.

Tror du det är vanligt att unga svarta utsätts för diskriminering i skolan?

- Ja. Det är väldigt vanligt för jag har själv råkat ut det många gånger. Sådana här personliga påhopp har jag fått från lärare.

I undersökningen så skriver forskarna att det finns olika sorters diskriminering, till exempel rasistiskt språk eller när man utesluter någon på grund av hur de ser ut.

En annan viktig sak de kommit fram till är att diskrimineringen syns tydligt i samhällets institutioner, alltså i skolan och på jobbet bland annat.

Men trots att det förekommer mycket rasism fortfarande så kan det vara på gång en förbättring.
-  Det verkar som att nu först så erkänns våra berättelser. När man börjar erkänna problem så kan man också komma med strategier för att förändra.

- Vi är väl på rätt väg och det känns bra att vi talar så här, säger Kitimbwa Sabuni, samordnare på afrosvenskarnas riksförbund.

Martin Jönsson, P3-nyheter
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".