Ska kontakta Etiopien.

Bildt: Vi kommer att kritisera Etiopien

Sverige kommer att kritisera Etiopien med anledning av uppgifterna om att svenskar behandlats illa i Etiopiskt fängelse. Det säger utrikesminister Carl Bildt till Ekot.

– Vi framför vår synpunkt på detta och sen ska vi överväga exakt formerna för detta. Men vi kommer att reagera, säger Carl Bildt.

Kan det bli en officiell protest?

– Jag vill inte uttala mig om formerna, exakt hur man gör detta. Det är inte det viktiga i sammanhanget, det är innehållet och att det görs.

Tre män från Sverige släpptes förra veckan från etiopiskt fängelse. De misstänktes för att ha stridit på den islamistiska milisens sida i Somalia, men det förnekar de.

Vittnat om tortyr
En av männen har nu själv berättat att han utsatts för tortyr under fängelsevistelsen. Han har blivit hotad och slagen.

– De ströp mig. Tills man svimmade.

Mannen säger att han visat upp sina skador för ambassadören som besökte honom i fängelset.

”Omild behandling”
De fängslade svenskarna har haft besök av både UD, ambassadpersonal och Säpo. Ändå har utrikesdepartementet har hela tiden sagt att de inte känner till någon tortyr.

– Jag vill inte använda uttrycket tortyr i sammanhanget, men omild behandling fanns det väl anledning att misstänka. Det ligger i själva sakens natur när man sitter i etiopiskt säkerhetsfängelse. Så det har nog varit en, låt oss kalla det en arbetshypotes, förklarar Carl Bildt.

Men ändå säger företrädare för UD att man inte kände till någon tortyr. Hur kan det komma sig, handlar det om ordval?

– Det kan väl handla om ordval. Det är dessutom så att under den process som pågick intill dess att de kom hem, så var hela det offentliga arbetet inriktat på att få dem hem. Vi framförde våra bekymmer till de etiopiska myndigheterna, men vi hade ingen anledning att ge offentlighet åt just dessa misstankar, det tror vi inte hade underlättat arbetet att få ut dem.

Hade UD uppgifter om omild behandling?

– Vi hade väl anledning att utgå från det. Jag tror att i sådana här situationer så vet man egentligen inte så mycket, säger utrikesminister Carl Bildt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".