Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

UD-rekommendation får kritik

Utrikesdepartementet, UD, kritiseras för sina rekommendationer till svenskar som har tänkt resa till Thailand. Kritiken går ut på att rekommendationerna är otydliga. Det var på torsdagen som UD uppmanade dem som tänkt resa till Thailand att vara försiktiga men utan att avråda från att resa dit.
– Jag tycker inte att det finns någon anledning att vara rädd ännu, men vi får väl ser, jag menar, händer det någonting så kanske man tänker om såklart, men som läget är nu så har jag verkligen planer på att åka, säger Annika Kempe som har köpt en resa till Thailand i december. – Det är väl klart att om det skulle vara så att de avråder helt och hållet folk från att resa till Thailand, då får man ju ta det på allvar, men nu har de ju verkligen inte gjort det, de har ju bara uppmanat till försiktighet så att jag tar det hela med ro. Världsbilden hos många förändrad Terrordådet mot World Trade Center förra året och nu senast attentatet mot en turistort på den indonesiska ön Bali, som krävde minst 190 människors liv, har förändrat många människors världsbild. Världen kanske upplevs som farligare, mer osäker, och så här säger psykiatern Tom Lundin - chef för Socialstyrelsens nationella center för katastrofpsykiatri - om UD:s reserekommendation för Thailand: – Det är ju någon form av dubbelt budskap i detta som gör att kanske otryggheten kan öka ytterligare, men människor handlar ju utifrån sina egna erfarenheter många gånger, men det är klart att det är svårt att uttala sig om exakt vilken effekt detta har, säger Tom Lundin. – Att inte avråda från att åka till ett ställe, men samtidigt uppmana till extra försiktighet blir ju för en del människor litet svårtolkat. Ovanlig rekommendation UD:s nya reserekommendation för Thailand kom efter information om hot om nya terrordåd. Det är mycket ovanligt att UD går ut med en uppmaning om försiktighet och extra uppmärksamhet. Det har bara hänt en gång tidigare, och det var efter terrordåden den 11 september. Då gällde det Nordafrika och Mellanöstern. I vanliga fall brukar UD antingen avråda helt från resande, eller inte säga något alls, men chefen för UD:s konsulära enhet Jonas Hafström motiverar beslutet så här: - Nu är det en väldig fokusering på Sydostasien. Oron i Indonesien växer, och då tycker vi att det är vår skyldighet när det finns information mot den här delen av världen, att också gå ut och delge den till dem som ska dit. Har UD ändrat sin policy när det handlar om att avråda och att ge uppmaningar om försiktighet? - Nej, det har vi inte. Den ligger fast. Det här bottnar ju ett avtal mellan resebranschen och Konsumentverket till skydd för konsumenterna att få pengarna tillbaka när vi avråder, säger Jonas Hafström.
Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".