Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kan bli amerikansk.

Stockholmsbörsen kan bli amerikansk

Amerikanska börsen Nasdaq köper stockholmsbörsens ägare OMX. De största ägarna står bakom affären, men svenska staten som är näst största ägare i OMX har ännu inte sagt ja.

Magnus Böcker som är vd för OMX ser inga risker med att slås ihop med den större börsen Nasdaq.

– Den här branschen är byggd på kunskap kompetens och kunniga människor. Det har OMX. Vi gör den här affären för att de kunniga människorna på OMX och Nasdaq ska kunna jobba ihop. Jag tror inte det finns någon risk att vi försvinner. Nasdaq behöver en global, internationell organisation och det är OMX, säger Magnus Böcker, vd för OMX.

Ryktena har surrat ett bra tag nu om sammanslagningar av börser i USA och Europa. Magnus Böcker  och Nasdaqs vd Robert Greifeld sa i dag att det framförallt är under de senaste två månaderna som samtalen om ett samgående har intensifieras.

Affären går till så att Nasdaq lägger ett bud på OMX genom att erbjuda kontanter och Nasdaqaktier. Huvudkontoret ska ligga i New York och dit flyttar Magnus Böcker som blir vice vd. Nasdaqs vd Grienfeld blir vd och i styrelsen kommer det att sitta fem ledamöter som OMX väljer och nio väljs in av Nasdaq.

Uppfattar regeringen som positiv
De stora aktieägarna i de båda bolagen är positiva till affären. Hur svenska staten som är näst största svenska ägare i OMX ställer sig är oklart. Urban Bäckstrom, ordförande i OMX, tycker att det verkar som om regeringen är positiv.

– Vi har hållit regeringen och Mats Odell informerade, precis som de andra större ägarna som nämns i pressmeddelandet. Det är ju en process med riksdagsbeslut, regeringsbeslut och så vidare innan man kan säga klart och tydligt, men jag uppfattar ändå regeringen genom Mats Odell som positiv. Men han ska naturligtvis svara själv på den frågan.

Det här är Mats Odells kommentar idag.

– Jag tycker att det är väldigt glädjande att det finns ett så stort intresse kring OMX, självklart. Nu har de lagt ett bud som är ganska komplicerat. Vi måste analysera detta och framförallt måste jag invänta riksdagsbehandlingen av den proposition som vi lagt fram, där vi begär ett bemyndigande att få ta emot aktier.  Vi har ett bemyndigande att få ta emot kontanter men det här budet innehåller en komponent där man ska ta emot aktier och det tar riksdagen ställning till den 20:e juni.

Vad tror du svenska medborgare tycker om att börsen blir amerikansk?

– Den svenska börsen har ju köpt upp börsen i Helsingfors,  i Köpenhamn, i Riga, Vilnius, Tallin, i Reykjavik och så vidare. Det här är en konsolidering som pågår inom börserna och OMX har varit ledande. Det här kan man se som ett naturligt steg i samma konsolidering.

Så det är bra om börsen inte är svensk längre?

– Nej, det är ju en av de saker som vi nu ska analysera innan vi gör en samlad bedömning och tar ställning till det här budet, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".