Polisen får bedriva hemlig avlyssning

Uppdaterad 22:18
Den svenska regeringen är nu enig om det omstridda förslaget att polisen ska få bedriva hemlig avlyssning, så kallad buggning, mot misstänkta brottslingar.

Frågan har fördröjts ett år på grund av motstånd från bland annat centern och kristdemokraterna. Men i uppgörelsen om buggning tycker nu partiledaren Göran Hägglund att garantierna för den personliga integriteten är uppfyllda.

– Jag tror att man kan komma fram till att denna lösning är väl avvägd. Det finns en bred enighet i Sverige om att buggning ska kunna tillåtas under vissa förhållanden, men att dessa förhållanden måste vara sådana att vi klarar den enskildes rättssäkerhet och den enskildes integritet. Jag tror att de allra flesta kommer att nicka instämmande till det här förslaget.

Vad är det i utformningen av förslaget som gör att du säger ja till det?

– Dels är det så att kristdemokraterna principiellt varit för buggning. Vi tyckte att vi behövde ett år för det, därav den här tillämpningen av en paragraf i riksdagsförordningen som gör att man kan skjuta på ett beslut under ett år. Allt för att få en ordentlig diskussion och att säkerställa att regelverket är sådant att vi får en god avvägning. Idag tycker jag att vi har ett sådant förslag, säger Göran Hägglund.

Det var kristdemokraterna tillsammans med centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet som fördröjde buggningsförslaget för ett år sedan. Det var den socialdemokratiska regeringen som la fram förslaget och moderaterna och folkpartiet stödde det.

Invändningarna var främst hotet mot den personliga integriteten. Enligt det nya buggningsförslaget ska buggning inte vara tillåten på tidningsredaktioner, något som tidigare fanns med. Polisen kommer också att få svårare att bedriva telefonavly ssning i förebyggande syfte mot personer som inte är brottmisstänkta.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".