Blandade reaktioner på nytt löneavtal

Det nya löneavtalet för fackförbundet Kommunals anställda inom kommuner och landsting innebär i snitt en löneökning på 842 kronor mer i månaden de kommande tre åren. Avtalet beskrivs som en framgång, både från fack och från arbetsgivare. Bland de anställda är reaktionerna olika.

– Jag tycker det är ganska så bra men det kunde varit ännu bättre. Det är lite mer pengar för det jobb vi utför, säger Susanne Lindén som är undersköterska på Blekingesjukhuset.

– Ja, det blir ju lite mer pengar i kassan, förhoppningsvis, säger hennes kollega Margareta Gustavsson.

Löneökning på 13,2 procent
Avtalet innebär löneökningar på 13,2 procent de kommande tre åren. Det är mer i procent än vad avtalet för de anställda inom industrin gav, men ungefär likvärdigt i kronor.

Också de kvinnodominerade facken Handels och Hotel och Restaurang förhandlade fram högre procentuella ökningar än vad den manligt dominerande industrin fick, men likvärdiga ökningar i kronor.

Kommunals ordförande Ylva Thörn har beskrivit det nytecknade avtalet som ett trendbrott, och att det visar att satsningen på låglönegrupper i kvinnodominerande avtalsområde har lyckats.

”För tidigt att se om det är bestående”
Hon får delvis medhåll av Anders Lindström, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet. Men han tycker att det är för tidigt att ropa hej.

– Man har lyckats så till vida att det är kvinnodominerade lägre avlönade kollektiv som har fått något mer än industrin. Men om detta är bestående vet vi först om ett år eller kanske två när vi får lönestatistiken, säger han.

Varför det?

– Det finns en risk att mansdominerade kollektiv försöker kompensera sig för detta och tar ut mer, och på så sätt så förflyttas bara relationerna.  

Så för att skillnaden mellan manliga och kvinnliga lönekollektiv inte bara ska flyttas uppåt, och att avtalsrörelsens lönenivåer inte ska elda på inflationen ohejdat, så krävs två saker, enligt Anders Lindström.

– Ja, det är framför allt arbetsgivarna som måste hålla i sina avtal. Men man måste också kräva av de fackliga ledarna att de håller igen, säger han.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

I samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".