Vraket efter DC 3:an bärgades 2004, 52 år efter nerskjutningen.

Sista kapitlet om nedskjutna DC 3:an

Efter 55 år sätts nu en slutpunkt i historien om den svenska DC 3:an som sköts ner av sovjetiskt flyg 1952. Idag, fredag, lämnar haveriutredningen sin slutrapport om nedskjutningen av DC 3:an och det Catalinaplan som sökte efter planet, en dramatisk händelse  i Sveriges historia.

Så här lät det i TT:s rapportering:

”Just nu meddelar flygstaben: under spaningarna upptäckte ett annat Catalina-plan klockan 09.25, 18 sjömil ostsydost Bogskären en oljefläck där man förmodar att den försvunna DC 3:an har försvunnit.”

Det var oroliga dagar i juni 1952, och på fredagen läggs det som kanske är de allra sista pusselbitarna i en av de värsta säkerhetspolitiska kriser som Sverige upplevde under det kalla kriget.

Väntade på sanningen i 40 år
Besättningens efterlevande fick vänta i nästan 40 år innan de fick den minsta förklaring till vad som hänt. Först 1991 erkände dåvarande Sovjetunionen att man överhuvudtaget skjutit ner planet.

Det var också först på nittiotalet som Sverige erkände att planet inte bara var på ett övningsuppdrag utan att det pejlade in sovjetiska radarstationer, både för egen men också för USA:s räkning.

Myten om att Sverige var neutralt behövde upprätthållas och sanningen var ingen betjänt av.

Bärgades 2004
Först 2003 hittades vraket på Östersjöns botten och en mörk natt i mars 2004 bärgades det. I och kring planet hittades resterna efter fyra av de åtta besättningsmännen, fyra fattas än i dag.

I decennier frodades rykten om att besättningen överlevt nedskjutningen och förts till Sovjet. Och det är med tanke på att några i besättningen aldrig påträffats som än i dag frågan om det gick att överleva nedskjutningen är intressant. Christer Magnusson som lett haveriutredningen tror inte att det gick.

– Det går aldrig att utesluta, men speciellt vår kanadensiska specialist Terry Heaslip säger att det är synnerligen små chanser att överleva ett sånt här haveri, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".