Svenskar flyttar och pendlar allt mer

Vi som bor i Sverige flyttar och pendlar mer än någonsin. Det visar en rapport från Framtidsutredningen som presenterades idag. En av alla pendlare är Bengt Johnsson i Hullaryd, som ägnar ett par timmar varje dag åt att ta sig till och från jobbet på Jordbruksverket i Jönköping.

– Det är mitt boende, att jag valt att bo på landsbygden, som gör att jag varje dag åker till Jönköping. Det är klart att det tar tid från allt annat man skulle ha kunnat göra, säger Bengt Johnsson.

Men ändå fortsätter du?

– Ja, det är ganska trevligt att bo kvar på landsbygden, så det gör att man fortsätter.

Den rapport som tre forskare vid Umeå universitet idag presenterar på DN debatt visar att antalet personer som pendlar över kommungränsen till jobbet har fördubblats dom senaste trettio åren till 1,3 miljoner.

I bara industritäta Gnosjö med knappt 10 000 invånare är det varje dag 1000 personer mer som pendlar in än ut, men det är inte bara positivt menar näringslivschefen Eddie Davidsson.

--Ur en ren kommunal synvinkel så är det ju så att vi tappar skattekronor eftersom man skattar i den kommun där man är bosatt. Ser man det ur näringslivets synvinkel så kan det också vara en nackdel. Pendlar man en längre sträcka från till exempel Jönköping eller något annat ställe och det dyker upp ett annat jobb i Jönköping så är det ju ganska stor sannolikhet att man tar det jobbet istället.

Långväga flyttlass allt fler
Men det är inte bara pendlingen som ökar. Enligt rapporten från Umeå gäller det även dom långväga flyttningarna som idag är fler än på den så kallade flyttlassens tid i slutet av 70-talet. Den stora flyttvågen står 20-30-åringarna för, och många sugs upp av universitet och högskolor även i regionstäder utanför själva storstadsområdena.

Anton Dahlgren har flyttat 140 mil från Hässleholm till Luleå för att plugga.

--Ungdomar idag är överallt i hela Norden och Europa. Dom är inte hemma. Om man hittar någon, om man hittar en sambo, då stannar man nog kvar på samma ställe, säger Anton Dahlgren, nyinflyttad i Luleå.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".