Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dags för vintertid igen

Klockan tre natten till söndagen är det dags igen. För 22:a gången ska vi lämna sommartiden bakom oss och återgå till normaltid, vintertid, genom att ställa tillbaka klockan en timme.
Det hela brukar ske rätt odramatiskt och innebär på sin höjd att vi glömmer att vrida klockan åt rätt håll. Värre var det 1980 då sommar- och vintertid skulle införas. Stora delar av lantbrukssverige var i uppror, berättar Eskil Arvidsson, som då arbetade på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF: – Det var korna man tänkte på, man störde lite av dygnsrytmen hos djuren, men den dominerande och stora delen var det här med daggen och senareläggning av skördearbete, säger Eskil Arvidsson. Ekonomi då ... Korna, daggen och ekonomin var viktiga delar i lantbrukarnas protester mot införandet av sommar- och vintertid. Korna skulle mjölka sämre och gick man upp tidigare om morgonen på sommaren var det fortfarande för fuktigt i gräset för att kunna skörda, och därför skulle arbetet bara försenas och innebära kvällsarbete och dyr övertid, men till sist fick lantbrukarna alltså ge sig. Annat var det 1916, då Sverige första gången försökte sig på sommar- och vintertid. Då bodde 70 procent av Sveriges befolkning på landsbygden och protesterna var så högljudda att tidsändringen togs bort efter bara ett år. ... och livskvalitet nu På den tiden fanns det ett samhällsekonomiskt syfte med ändringen i tid vår och höst. Man ansågs spara energi och fotogenanvändning, men idag pratar nog ingen ekonomi utan det handlar mer om livskvalitet - vi får lite ljusare sommarnätter. Fram till 1996 blev det vintertid, normaltid, sista helgen i september, nu framflyttat en månad för att harmonisera med övriga EU-länder. Sommartid får vi i mars igen. Det finns faktiskt de som jobbar för att vi ska få ha sommartid året runt. Nästan varje år kommer ett par motioner in till riksdagen om detta, ofta från center- och miljöpartister, som vill ge folket mer ljus, men i övrigt: ingen stor dramatik, förutom kring hur det nu var då, ska klockan vridas fram eller åter i natt? Rätt svar:: inatt klockan tre ska klockan ställas tillbaka en timme.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".