Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"S var informerade om Hafström"

Publicerat fredag 25 maj 2007 kl 17.12

De politiska diskussionerna kring utnämningen av utrikesminister Carl Bildts vän och före detta nära medarbetare Jonas Hafström till ny ambassadör i Washington fortsätter. Trots socialdemokraternas kritiska tal om kompisutnämningen som inte rimmar med regeringens utlovade utnämningspolitik, säger nu Bildt att socialdemokraterna visst har varit informerade och hade kunnat reagera mot utnämningen.

- De har varit informerade och har inte framfört några invändningar. Det har till och med i vissa fall uttryckt sig mycket uppskattande om detta, medan andra, när det plötsligt inträffar, som inte har varit lika informerade har farit ut i rätt vildsinta historier. Sådant inträffar i de stora partierna när det är lite okoordinerat, säger Carl Bildt.

Att socialdemokraterna är informerade betyder det att du tycker att de har godkänt utnämningen?

- Hade de haft några invändningar har de haft mycket lång tid på sig att framför dessa, för den informationen de fick vid flera tillfällen ligger relativt lång tid tillbaka i tiden, säger Bildt.  

Men socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin säger att när Bildt talade med henne så var allt i praktiken redan bestämt.  

- Jag har av Carl Bild blivit meddelad det beslut som regeringen skulle fatta och jag tycker det är ett ynkligt beteende av både Reinfeldt och Bild.

Men hade du ett samtal själv med Bildt då?

- Ja, han ringde upp och meddelade detta men det här var verkligen inget samråd eller någon frågeställning eller inbjöd inte till någon öppenhet att komma med förslag. Utan jag uppfattade detta som ett rakt meddelade som jag tog emot, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Tycker du att det var fel att utnämna Jonas Hafström?

- Det var fel att han utnämndes. Det är en kompisutnämning och det är i total avsaknad av den öppenhet i processen som Fredrik Reinfeldt gjorde en så stor grej av i valrörelsen, säger hon. 

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin delar Sahlins kritik mot de borgerligas sätt att sköta utnämningar på, men Ahlin har inget att invända mot Jonas Hafström.

- Jonas Hafström tycker jag är en bra person. Jag tror att han kommer fungera utmärkt som ambassadör i Washington, säger Ahlin. 

Att han är gammal kompis till Carl Bildt, det spelar ingen roll i det här sammanhanget?

- Nej, det tycker jag inte. Jag kan faktiskt förstå om Carl Bildt som utrikesminister vill ha en person i Washington som har gott anseende på utrikesdepartementet och som också  Carl Bildt känner väl. Just det tycker jag inte det finns anledning att klaga på, säger Urban Ahlin.

Du lär till och med ha gratulerat Jonas Hafström, stämmer det?

Ja, när det väl kom ut i media att han skulle få den här tjänsten, så skickad jag ett sms och gratulerade honom.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".