Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga svenskar klarar hög hyra

Svenska ungdomar är har möjlighet att betala mer för sitt boende än man tidigare trott. Nästan var fjärde ungdom i landets storstäder betalar mer än 6000 kr i månaden. Detta visar en ny SIFO-undersökning som Sveriges Byggindustrier och nätverket jagvillhabostad.nu har gjort.

– Jag är förvånad över att det är så pass många som kan tänka sig att betala över sex tusen kronor för sitt boende själv. Det är lite mer än vad jag själv trodde, och någonting som är väldigt intressant att titta vidare på. Är det så att man kan tänka sig en större lägenhet, eller vad vill man egentligen ha för dom pengarna som man faktiskt betalar, säger Sofia Larsson på nätverket jagvillhabostad.nu.

SIFO har frågat över 1000 ungdomar i hela landet mellan 18 och 35 år om deras boende. Dom närmaste åren är det 1,1 miljoner ungdomar som vill ha en egen bostad - det är tolv procent av Sveriges hela befolkning.

Ser man till gruppen 18 till 23-åringar, är det sex av tio som bo hemma eller saknar ett eget bostadskontrakt.

Samtidigt som nästan var 4:e storstadsungdom redan betalar mer än 6000 kr i månaden visar undersökningen att låg månadskostnad är den viktigaste frågan för de unga. Och av storstadsungdomarna vill hela 36 procent bo i en egen bostadsrätt om två år.

Så Sofia Larsson på jag vill ha bostad.nu, har fått något att tänka på.

Ny hemsida för bostadsbehov
– Vi har ju inte bara slagits för hyresrätten. Vi vill ju se hur unga vill bo och bland våra medlemmar har de flesta efterfrågat en hyresrätt. Men det finns en hel del som efterfrågar bostadsrätter och i den här undersökningen är det också många som efterfrågar villor och radhus.

Jagvill ha bostad.nu startar i dag, tillsammans med Sveriges Byggindustrier, en ny hemsida för att få fram ungdomarnas bostadsbehov; byggmer.nu.

Men Björn Wellhagen på byggindustrin tror det kan bli svårt att bygga direkt för ungdomarna.

– En del kan man kanske bygga direkt för ungdomar men jag tror att mycket av de bostäder man kan frigöra för ungdomar måste komma via flyttkedjor. Där så att säga en större bostad frigör lite mindre bostäder och man får en omflyttning på bostadsmarkanden på det viset, säger Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustri.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".