Gisslandramat i Moskva över

Ryska specialstyrkor stormade tidigt på lördagsmorgonen den teater i Moskva där tjetjenska rebeller i onsdags tog omkring 700 människor som gisslan. Ett trettiotal ur gisslan och lika många tjetjener uppges ha dödats i samband med stormningen.
Stormningen inleddes efter att de tjetjenska rebellerna börjat döda personer ur gisslan. Enligt den ryska säkerhetstjänsten dödade tjetjenerna två ur gisslan och skottskadade två andra. De tjetjenska rebellerna sa på fredagskvällen att de skulle börja döda gisslan vid soluppgången om inte Ryssland uppfyllt deras krav och börjat dra tillbaka sina trupper från Tjetjenien. Efter att de ryska specialstyrkorna stormat teatern och tagit kontroll över den sa den ryske vice inrikesministern att de flesta i gisslan hade räddats medan flertalet av de 40 tjetjenerna som intog teatern har dödats, däribland ledaren. Men senare kom uppgifter om att ett trettiotal ur gisslan dödats i samband med stormningen. Enligt ryska tv-uppgifter använde de ryska specialstyrkorna också någon sorts sömngas när de tog sig in i teatern - oklart vilken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".