Användningen ökar.

Ökat problem med resistenta bakterier

Nu ökar användningen av antibiotika i Sverige och problemen med resistenta bakterier. Anledningen till ökningen är inte känd, men en förklaring kan vara att vissa läkare skriver ut mer och kraftfullare preparat än andra.

62 000 recept har granskats i Norrbotten för att se om man kan minska förskrivningen.

Medan majoriteten av läkarna på vårdcentralerna i Norrbotten skriver ut antibiotika på ett sätt som följer rekommenda-tionerna för god antibiotikaanvändning, så finns det en liten grupp doktorer som väljer ett annat sätt. Det visar den studie som nyligen genomförts.

Bristande kunskap
Även om man just i Norrbotten använder ganska lite antibiotika jämfört med resten av landet, så bidrar en felaktig användning ändå till att de motståndskraftiga bakterierna kan spridas lättare.

Smittskyddsläkare Anders Österlund i Luleå, som har gjort studien, tror att det beror på bristande kunskap och omedvetenhet.

– Vi har i Sverige haft en väldigt gynnsam situation under flera år där vi inte haft något större problem med resistenta bakterier. Nu ser vi att vi även i Sverige börjar vi få ett tilltagande problem med resistenta bakterier, säger han.

– Läkarkåren är nog inte fullt medveten om ännu att vi måste göra väldigt mycket för att inte få jätteproblem.

Nu använder ni relativt sätt lite antibiotika i Norrbotten. Kan man dra några slutsatser om hur det ser ut på riksplanet utifrån den här studien?

– Nej, det aktar jag mig för att göra, men en gissning är att det inte ser bättre ut, säger Anders Österlund.

Vad ska man göra åt de läkare som inte tagit till sig kunskapen hur man bör förskriva antibiotika?

– Jag tror att det är oerhört viktigt att man hälsar på dem på vårdcentralerna, har en lokal information och diskuterar antibiotika med dem. Det är oerhört viktigt och det tror jag är det enda som är riktigt effektivt, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".