Storbedrägeri mot Försäkringskassan

Försäkringskassan har utsatts för vad de själva säger är det största bedrägeriet i myndighetens historia. Det gäller över femton miljoner kronor, säger generaldirektör Curt Malmborg.

– Vi vet inte exakt vad det handlar om, men det handlar om åttasiffriga belopp, säger Curt Malmborg.

Även den säkrade summan, är den också åttasiffrig?

– Ja, det är den. Vi räknar med kanske uppemot två tredjedelar av det här beloppet är säkrade i dagsläget och förhoppningsvis kan vi säkra några ytterligare medel.

Att pengar är säkrade innebär att de är tagna i förvar av åklagare.

Flera personer greps i fredags och sitter nu anhållna misstänkta för omfattande brottslighet. Hur många de är hålls hemligt av hänsyn till pågående utredning, men en av dem har tidigare varit anställd hos Försäkringskassan.

Knapphändig information
Överhuvudtaget är informationen om vad som har hänt knapphändig för att inte störa den utredning som inleddes sent i torsdags eftermiddag.

– Vi fick impulser i de transaktioner av pengar som finns i vår verksamhet som såg onormala ut, och vi beslöt att titta på dem. Efter några timmar så var vi ganska säkra på att det var brottslig verksamhet som låg bakom, varför vi också kontaktade åklagare, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

Är det här det största brottet mot Försäkringskassan i dess historia?

– Ja, det är det.

Vad för slags transaktioner det handlar om vill Orustfjord i dag inte tala om.

Socialförsäkringsministern vill ha besked
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ska ha samtal med kassans styrelseordförande och generaldirektör. Hon vill veta vad de ska göra för att skydda kassans pengar.

Husmark Pehrsson säger till Ekot att en utredning redan ser över tillsynen över Försäkringskassan, den beräknas vara klar i oktober.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".