Värsta torkan i Västkina på 60 år

Västkina har drabbats av den värsta torkan på 60 år och redan nu kan 1,6 miljoner människor sakna tillräckligt med rent dricksvatten. Kinesiska myndigheter skyller de extrema väderförhållandena på växthuseffekten.

På vissa håll i Västkina är torkan nu akut, medan andra delar i stället har drabbats av översvämningar och jordskred. Kinesiska experter säger att båda sakerna till viss del kan härledas till växthuseffekten.

Gansu är en av Kinas fattiga västra provinser, och på grund av uteblivna regn saknar nu en miljon människor i provinsen rent dricksvatten. Det säger den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Priserna på vatten stiger
Torkan gör att skördar uteblir och att vattenpriserna på sina håll har gått upp till över hundra kronor per kubikmeter.

Även i den folkrika västprovinsen Sichuan har torkan slagit till och 760 000 människor beräknas sakna rent dricksvatten.

Samtidigt har andra delar av Sichuanprovinsen drabbats av skyfall. Den här veckan dog 21 människor och flera saknas efter översvämningar, och över 100 000 personer har evakuerats.

Varnar för mer torka och översvämningar
Kinesiska myndigheter har den senaste tiden varnat allt oftare för att klimatförändringar på grund av växthuseffekten kan leda till att mer torka, översvämningar och tropiska stormar drabbar Kina.

Enligt en rapport av kinesiska klimatforskare kan Kina komma att förlora 37 procent av sin produktion av ris, vete och majs under den senare delen av det här århundradet på grund av klimatförändringar.

I de torkdrabbade delarna av Gansu- och Sichuanprovinserna försöker man nu att locka ner konstgjort regn genom att flygbespruta moln med silverpartiklar.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".