Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lanseras som en ny sorts ledare för Svenskt Näringsliv.

"Avskaffa glesbygdsstöd till företag"

Svenskt Näringslivs nya ordförande Signhild Arnegård Hansen vill avskaffa stödet till företag som etablerar sig i glesbygd, trots att hennes eget företag tog emot över tre miljoner kronor på 90-talet. I dag tycker Arnegård Hansen att det är bättre att slopa stödet och ge alla företag bättre villkor istället.

– Att man skapar förutsättningar och ramar som gynnar den egna kraften att skapa, den egna företagsamheten, och inte i form av bidragssystem och stödsystem. Därför är det mycket viktigare att gynna den generella drivkraften än att jobba med bidrag och stöd, säger hon.

Signhild Arnegård Hansen lanseras som en ny sorts ledare för Svenskt Näringsliv. Hon skiljer sig från sina företrädare, manliga 55-plussare ofta hämtade ur Wallenbergsfärens toppskikt.

Hon beskrivs i stället som en ”self-made” entreprenör med familjeföretaget Svenska Lantchips som livsverk. Företaget startade i Dalsland på 90-talet och har nu vuxit till att ha fabriker i flera länder.

”Trodde stödet hade större betydelse”
Enligt Regionutvecklingsenheten i Västra Götalands län tog Signhild Arnegård Hansens företag under 90-talet emot lokaliseringsstöd och sysselsättningsbidrag på sammanlagt 3,3 miljoner kronor. Hon säger nu att en del av summan betalades tillbaka när företaget lämnade Dalsland.

I efterhand tror Arnegård Hansen till och med att det hade varit bättre om de inte hade fått några pengar.

– Jag har inte upplevt att det stödet i sig var avgörande för våran verksamhet, säger hon.

Hade ni klarat er utan de här tre miljonerna?

– Det hade vi gjort.

Varför tog ni dem då, det är ju skattepengar?

– Därför att vi trodde från början att vi inte gjorde det. Och när vi startade trodde vi att stödet hade en större betydelse.

Men då ansåg ni ju att ni hade det?

– Ja, vi trodde det när vi startade upp. Och jag tror det är många som är fostrade i den andan, att vi styr samhället på det sättet, säger Signhild Arnegård Hansen.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".