Kändisläkare presidentkandidat i Lettland

Lettland väljer överraskande ny president i nästa vecka. Sittande presidenten Vaira Vike-Freiberga avgår i sommar, men kan inte omväljas efter två perioder. Maktspelet kring efterträdarfrågan har nu lett till att parlamentet lär utse en ny statschef redan på torsdag, sedan regeringspartierna enats om en opolitisk och för de flesta letter helt okänd kandidat.

Vips, som när trollkarlen för sin häpna publik drar en vit kanin ur hatten, lyfte Lettlands regering häromdagen fram 52-årige läkaren Valdim Zatlers som presidentkandidat, när den kraftfulla Vaira Vike-Freiberga oåterkalleligt nu lämnar posten i juli månad.

Regeringens fyra partier lade alla sina egna kandidater åt sidan och enades istället om den för de flesta letter totalt obekante Zatlers.

Parlamentsmajoriteten kommer av allt att döma att rösta fram honom redan på torsdag. Många, till exempel landets törsta dagstidning Diena, fördömer brådskan.

Tillhörde Folkfronten
Misstankar luftas om att regeringen vill ha valet överstökat innan en känslig rättegång mot den häktade borgmästaren i hamnstaden Ventspils Aivars Lembergs nu ska dra igång. Den kan bland annat bjuda på avslöjanden om mutade parlamentariker.

Då ser det kanske bra ut att ha valt en opolitisk och erkänt duktig läkare och kirurg vars merit i presidentsammanhanget skulle vara att han tillhörde den så kallade Folkfronten som för 16, 17 år sedan bröt med Ryssland under Sovjetockupationen.

Sedan dess har Valdim Zatlers mest varit kändisläkare för några av Rigas politiker. Just nu har Zatlers fullt sjå med att berätta om vem han är i press, tv och radio.

Maktelitens kamp spelar in
Den överrumplande lanseringen av Valdim Zatler har också bakgrund i den lettiska maktelitens kamp mot den avgående Vaira Vike-Freiberga.

Sin sista tid i ämbetet har hon brukat mycket kraft på att motarbeta korruptionen inom bland annat politiken. Något som får somliga också i regeringen att hoppas att kanske Valdim Zatlers blir en fogligare typ.

Vaira Vike-Freiberga celebrerar hur som helst sin avgång med att släppa en cd-skiva med folksånger och lettiska radion gav ett smakprov häromdagen.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".