Kosovo går till val

Det är val idag i Kosovoprovinsen som fortfarande är en del av Jugoslavien men som sedan tre år tillbaka styrs av FN och de Nato-ledda KFOR-styrkorna.
Lördagens val är lokala och det är redan tredje gången det hålls val sedan bombningarna av Jugoslavien upphörde och NATO marcherade in sommaren 2000. Vid varje val har den stora frågan varit hur den kvarvarande serbiska minoriteten ska bete sig - ska de delta eller inte? Enligt överstelöjtnant Johan Fölstad, chef för den svenska KFOR-styrkan i Kosovo är intresset, också denna gång, ringa: - Ja, det är med stort intresse som det internationella samfundet väntar här på hur serberna kommer att göra, om de röstar eller inte röstar. Våra bedömningar är dock att de serbiska minoriteterna kommer att ha ett lågt valdeltagande i det här kommunalvalet, åtminstone i vårt område. De är så få och (provinshuvudstaden) Pristina kommun är så stor, så även om de röstar på samma parti så ger det ingen representation, säger Johan Fölstad. Det ser fortsatt dystert ut Ja, trots att det är tänkt att dagens val ska utgöra grunden för försoning mellan albaner och serber ser det fortsatt dystert ut i Kosovo. Vid det förra lokalvalet för två år sedan deltog i stort sett inga serber. I förra årets parlamentsval röstade en del av dem, men det är bara 90 000 som har vågat stanna kvar i Kosovo, skyddade i enklaver och mer utbrett i gränstrakterna mot Serbien. 230 000 flydde efter Nato:s inmarch, förföljda och attackerade av hämndlystna kosovoalbaner, som ville ta revansch efter alla åren av förtryck. De som flydde har gjort vissa försök att återvända men det har mött kraftigt motstånd från albanerna. De som stannat vågar inte röra sig utanför enklaverna av rädsla för nya angrepp. Det är de här förhållandena som upprör serberna och som de hänvisar till när de avvisar valen i Kosovo. Även albaner är besvikna Men även bland albanerna finns en stark besvikelse - på de egna politikerna. Kriminaliteten är omfattande, arbetslösheten skyhög och korruptionsskandaler skakar nu det största partiet - president Ibrahim Rugovas LDK, men rösta idag, det kommer de förmodligen att göra, tror Johan Fölstad: - Ja, alltså, deltagandet i valet kommer väl att bli acceptabelt från albansk sida, enligt bedömningar. Däremot har inte intresset för valmöten varit så stort som många partier har förväntat sig. De är ofta besvikna på sina lokala ledare och deras oförmåga att driva utvecklingen åt rätt håll, säger Johan Fölstad.
Christina Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".