Skakar hand efter förhandlingarna.

Avtal om nyval lösar krisen i Ukraina

I gryningen, efter sju timmars intensiva förhandlingar natten till söndagen, kom de båda, presidenten Jusjtjenko och premiärministern Janukovytj överens om datum för nyval till 30 september. Ett avtal som häver det spända läget i landet.

Gryningens glada fågelkvitter ackompanjerade den tydliga känslan av lättnad hos de båda ledarna i Ukraina. Viktor Jusjtjenko förklarade vid tretiden lokal tid att det fanns ett underskrivet avtal med premiärministern Viktor Janukovytj om parlamentsval i september.

– Principerna för ett demokratiskt, ärligt och öppet val är klara, vi har ett paket för att lösa alla frågor fram tills dess, sa premiärministern.

Om två dagar samlas alla riksdagsledamöter för att komma överens om en rad frågor som hängt i luften sedan krisen inleddes för 50 dagar sedan när presidenten upplöste parlamentet.

I lördags och under natten till söndagen var oron stor över båda sidors maktdemonstrationer. Inrikestrupper på väg till Kiev från hela landet stoppades av polis, trogna premiärministern. Till Kiev bussades anhängare till båda sidor.

Motsättningarna är inte över. Men under söndagen ägnar båda herrarna sig åt en mer lekfull men lika allvarlig kamp: den avgörande matchen i fotbollskuppen där passande nog de båda Viktor håller på varsitt av finallagen, Janukovytjs Sjaktar från Donetsk och Jusjtjenkos Dynamo Kiev.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".