Motdemonstranter angrep demonstranterna.

Rysk polis stoppade gayparad i Moskva

Inte heller i år blev det en gayparad för att fira att det är 14 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland. Ett hundratal försökte samlas i centrum och lämna en protest från Europaparlamentariker till Moskvas starke man borgmästaren Jurij Lusjkov, som förbjudit paraden och kallat den satanistisk.

– Vi hoppades att de inte skulle slå oss den här gången, eftersom vi hade Europaparlamentariker med oss. Det är skamligt, säger unga ryska Lidya, en av dem som på söndagen försökte genomföra gayparaden i Moskva, förbjuden precis som förra året. 

Men de möttes först av civilklädda motdemonstranter som utan att kravallpolisen ingrep, slog mot såväl demonstranterna som journalister och EU parlamentariker. En av dem som sparkades var italienaren och EU-parlamentarikern Marco Capatto.

– Jag har ett brev från Europaparlamentet till Moskvas borgmästare att Ryssland bör tillåta paraden, eftersom Ryssland skrivit under Europakonventionen, sa han innan han sparkades av motdemonstranter.

När han ropade på hjälp greps han av polisen och släpades iväg.

Ett 20-tal personer greps, organisatörerna och några av de hitresta europeiska parlamentarikerna. Dessutom greps några motdemonstranter som slog mot gayaktivisterna och kallade dem Satans avkomma.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".