Oljebolag avvaktar ny oljelag i Irak

I Iraks parlament pågår just nu slutförhandlingarna kring landets nya oljelag. Tanken var att lagen skulle ha antagits för flera månader sedan men oenighet mellan landets etniska och religiösa grupper har lamslagit förhandlingarna. Under tiden går oljeproduktionen i landet på sparlåga.

Erdal Ahiska är regionchef för det turkiska oljebolaget Petoil i norra Irak, och han säger att företagets arbete ligger nere i väntan på att oljelagen ska antas.

– Vi väntar på att lagen ska godkännas, innan dess kan vi inte exportera oljan eftersom vi nekas tillträde till oljeledningarna, säger Erdal Ahiska. Dessutom vet vi inte vilka lagar som gäller, så det är helt enkelt för osäkert.

Investerare skräms bort
Det råder oljebrist i Irak, trots att Irak har världens tredje största oljetillgångar. Nästan dagliga attacker på oljekällor och ledningar har skrämt bort investerare som skulle ha kunna modernisera industrin, och korruption gör att minst 100 000 fat varje dag försvinner från de statligt ägda depåerna.

Men här, i den norra lugnare delen av Irak, är det politiken som sätter stopp. Det pågår oljekrig mellan landets tre stora grupper, säger oljebolagschefen Erdal Ahiska.

När den Irakiska regeringen antog förslaget till ny oljelag i februari välkomnades det som en stor framgång av USA. För förhoppningen är att oljelagen ska hålla landet samman.

Eftersom shiiter, sunniter och kurder delar på oljeinkomsterna, blir de beroende av varandra. Också sunnimuslimerna, som tros vara de som främst stödjer de extremistiska grupperna som utför många av bombattentaten, skulle på så sätt tjäna på att delta i den politiska processen.

Enorm potential i regionen
Men när lagförslaget kom till parlamentet tog det stopp. Kurderna vill ha kontroll över alla nya oljefält i deras norra självstyrande region och sunniaraberna tycker att utländska företag får en för stor del av inkomsterna i lagförslaget.

Tanken var att lagen skulle ha antagits i vintras. Nu är förhoppningen att den röstas igenom innan maj månad är förbi. Det som ändå får oljebolagen att hålla ut är den enorma potentialen i regionen, säger Erdal Ahiska på oljebolaget Petoil.

– Särskilt här i norra Irak finns stor potential, här investerades det knappt alls under Saddam Husseins tid.

Caroline Salzinger, Erbil
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".