Partido Popular fick framgång

Jämnt mellan de stora partierna i Spanien

I Spanien slutade söndagens lokalval mycket jämnt mellan de två stora partierna, socialisterna och högerpartiet Partido Popular. Det ser ut att bli minimal övervikt på mindre än en procentenhet för högern.

Eftersom detta var det första tillfället då hela Spanien gick till val sedan socialisterna tog makten 2004, har det setts som en mätare inför nästa parlamentsval i mars nästa år.

Premiärminister Zapatero fick inte någon signal om att spanjorerna har ett starkt förtroende för hans socialistparti. Den som tar hem lokalvalen brukar också vinna i det kommande parlamentsvalet, så gårdagens resultat visar att Zapatero nu har en hård kamp framför sig. Det var i stället oppositionsledaren, högerpartiet PP:s Mariano Rajoy som talade om seger inför jublande anhängare i Madrid vid midnatt.

– Det är sju år sedan vi var det största partiet, idag är vi åter det, sa Rajoy och såg nästan lite överraskad ut.

Oppositionsledaren har hela våren gått hårt åt Zapateros hantering av våldet i Baskien och fredsförsöken med terrorgruppen ETA. Om det budskapet gått hem eller de lokala politikernas löften kring korruption, fusk, sophantering och annat är osäkert.

De två stora partierna behöll sina tidigare fästen. Högerpartiet PP stärkte sin position i Madrid och behåller Valencia, medan socialisterna är kvar vid makten i Sevilla och Barcelona.

Högern kan ha förlorat ledningen över regionerna Navarra och Balearerna, öarna i Medelhavet, beroende på vilka koalitioner som skapas efter valet.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".