"Fastighetskatten fungerar - behåll den"

Sverige borde behålla  fastighetsskatten. Den analysen gör Jeffrey Owens, chef för skatteavdelningen inom OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation. Er fastighetsskatt fungerade ju, anser han.

Den gav staten goda  intäkter och hade låga omkostnader.
- När man har en skatt som fungerar, då ska man akta sig för att avskaffa den, säger Jeffrey Owens när jag möter honom i lobbyn i Grand Hotel i Stockholm.

Han är här för att  medverka vid en stor skattekonferens med Svenskt näringsliv och där OECD ska ge sin syn  på det svenska skattesystemet.

Högsta skatteuttaget
Han kommer att mana Sverige att förenkla skattesystemet, Sverige har också hård konkurrens från lågskatteländer inom EU som Irland och Slovakien, påminner Jeffrey Owens. 

Sverige har också det högsta skatteuttaget inom hela OECD, men Sverige har haft en balanserad och bra skattestruktur, där staten får in skatt på flera sätt.


Men när Sverige nu ska slopa fastighetsskatten så ändras detta till det sämre, menar Owens. Och de ökade fastighetspriser som följer, kan leda till att folk hellre investerar i fastigheter än i produktion. 

Kommunerna kan sköta skatten
Sverige håller på att göra samma misstag som Margret Thatcher gjorde i England med fastighetsskatten. Hon gjorde om den till en avgift, säger Jeffrey Owens och påminner om att hon ju sen förlorade makten. 

Jeffrey Owens gillar den svenska regeringens skattepolitik, men han önskar att den behöll fastighetsskatten. Det kanske kunde ske genom att föra över den till kommunerna, något som ju också har diskuterats i den svenska debatten. 

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".