Rekordstöd för norska Framstegspartiet

I Norge har det högerpopulistiska och invandringskritiska Framstegspartiet nu rekordhögt stöd bland väljarna. I den senaste opinionsmätningen får partiet drygt 36 procent, och därmed håller dess ställning som landets största parti i sig. Det väljarna attraheras av är partiets kamp för att smörja statsbudgeten med mer oljepengar.
Svängningarna är stora bland de norska väljarna mellan valen. Framstegspartiet har forsat fram i opinionsundersökningarna den senaste tiden och mer än fördubblat stödet sedan valet för ett år sedan. Med drygt 36 procent har partiet stärkts med 10 procentenheter på en månad och passerat det förra rekordet på 35 procent för två år sedan. ”Maktpositionen bevarar starkt stöd” Framstegspartiet har haft starka siffror hela året och det är partiets maktposition som gör att stödet håller i sig, säger Bernt Aardal som är professor i statsvetenskap. – För det första är det ju en garant för den borgerliga regeringen i stortinget, men samtidigt står det dem fritt att definiera sig som ett oppositionsparti - de är alltså ett slag vågmästare mellan de andra oppositionspartierna och regeringspartierna och kan ta de mest populära ståndpunkterna, säger Bernt Aardal. Partiet är stödparti och oppositionsparti på samma gång. I budgetförhandlingarna nu pressar Framstegspartiet den borgerliga regeringen för att få igenom sina krav. Partiet vill använda mer av oljepengarna än något annat parti, till äldreomsorgen och sjukvården och till avgifts- och skattelättnader, men så generös vill regeringen inte vara. Rädslan finns för räntehöjningar och inflation. Samma läge som tidigare i stortinget Många av de borgerliga väljarna hade nog förväntat sig mer av regeringen som gav intryck av att norrmännen skulle få stora skattelättnader och betydliga förbättringar i skolorna, säger Bernt Aardal. Men även om partiet stjäl väljare så har det parlamentariska läget inte förändrats. Och även om partiledaren Carl I Hagens självförtroende stärkts och han allt oftare talar om sitt parti i regeringsställning i framtiden så kan han inte räkna med att framgångarna håller i sig, för partiet har varit stort mellan val tidigare men inte lyckats få samma uppslutning när norrmännen ska välja på allvar.
Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".