Utvecklingsstörda kvinnor utsätts oftare för övergrepp

Uppdaterad 20:33
Utvecklingsstörda kvinnor utsätts för sexuella övergrepp oftare än andra kvinnor med funktionshinder. Det visar en ny undersökning.

Ann Charlotte Karlberg på Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna upprörs över att även vårdpersonal är en vanlig förövare.

– Det är upprörande att personal som man är beroende av, till exempel personalen i bostaden eller personalen i hemtjänsten också ingår bland dem som är förövare, säger Ann Charlotte Karlberg.

Självmordstankar
Rädsla, trakasserier och självmordstankar är vardag för de utvecklingsstörda kvinnorna som ingår i undersökningen. Var femte har försökt ta sitt liv, var tredje är orolig för att bli våldtagen av en okänd man, och nästan fyra av tio har blivit utsatta för våld.

Situationen är likartad för alla kvinnor med funktionshinder, vilket Ekot tidigare berättat om. De utvecklingsstörda utsätts oftare för sexövergrepp. 60 procent har sextrakasserats av män som de inte haft en sexuell relation med. Drygt 40 procent har utsatts för sexövergrepp.

Behov bli accepterade
En förklaring till den större utsattheten bland kvinnor med utvecklingsstörning kan vara behovet av att bli accepterade.

– En del kvinnor arbetar så hårt för att vara som alla andra och det innebär att de går med på saker för att de tror att andra kvinnor gör så, säger Ann Charlotte Karlberg.

Den vanligaste sexförövaren är en kompis eller arbetskamrat. Men förövare kan också vara personer som i yrket kommer i kontakt med kvinnan.

Endast 20 procent polisanmäler
– Fem procent av kvinnorna har blivit sexuellt trakasserade av personal i gruppbostäder. Sex procent av hemtjänstpersonalen eller boendestödjare har varit förövare, säger Irene Westerlund är chef för utredningsinstitutet Handu som har gjort undersökningen.

– Sedan har vi även sjukvårdspersonal som har angetts. Det finns färdtjänstpersonal, taxichaufförer, läkare, psykologer eller präster som har angetts.

Bara 20 procent av de utvecklingsstörda kvinnorna som utsätts för brott polisanmäler det. En del vet inte att man kan anmäla brottet, andra vågar inte, och många är rädda för att polisen inte ska tro på dem.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".