Holländarna för ny folkomröstning om EU:s författning

En opinionsundersökning visar ett starkt stöd för att de holländska väljarna ska tillfrågas en gång till om EU ska ha en konstitution. Holländarna röstade nej i den första folkomröstningen för två år sen.

65 procent av de holländska väljarna vill ha en ny folkomröstning om EU:s omstridda författning. Det visar en opinionsundersökning där 1 200 väljare i Nederländerna fått svara på frågor om hur EU:s långvariga konstitutionella kris bör lösas.

Krisen startade när holländare och fransmän röstade nej till EU:s författning för snart två år sen. Nu pågår intensiva förhandlingar inom EU för att försöka hitta en lösning.

Färdplan
EU:s nuvarande ordförandeland Tyskland har lovat att presentera en färdplan med målsättning att författningen ska träda i kraft våren 2009.

Alltfler av EU:s regeringschefer har den senaste tiden sagt att de vill ha en nedbantad författning eller ett förenklat fördrag som inte behöver godkännas av folkomröstningar. Hollands premiärminister Jan Peter Balkenende är en av dem.

Men nu visar den nya opinionsundersökningen i Nederländerna att det kan bli svårt för EU att godkänna ens en förenklad, nedbantad författning utan att fråga väljarna till råds.

Medvetna
Den konstitutionella krisen har gjort EU:s ledare mycket medvetna om att de måste ha medborgarnas stöd om de ska kunna fortsätta EU:s politiska utveckling.

Den holländska opinionsundersökningen visar också att en majoritet av de tillfrågade kräver att EU-ländernas nationella parlament ska få större inflytande över Europapolitiken.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".