Möttes på måndagen.

Reinfeldt pratade miljö i Polen

Miljöfrågor och den planerade rysk-tyska gasledningen samt EU:s fördrag, stod i centrum för statsminister Reinfeldts besök i Polen, där han mötte både presidenten som premiärministern, bröderna Lech och Jaroslaw Kaczynski.

Det var ett givande besök, enligt statsministern.

– Ja, även om man ska veta att Polen har många invändningar när det gäller synen på hur fördraget möjligen ska komma till en lösning nu i juni.

– Vi hade också bra diskussioner kring hur vi ska få ner växtgasutsläppen. Där vi har mycket kvar att göra för att argumentera för vårt synsätt att det går att förena ekonomiskt tillväxt med att också samtidigt minska klimatpåverkan, säger Fredrik Reinfeldt.

Polackerna tycker att svenskarna såsar och är lite oklara i sina ställningstaganden när det gäller den rysk-tyska gasledningen. Har du kunnat förtydliga den svenska ståndpunkten?

– Utgångspunkten är ju att vi inte har ett faktiskt förslag att förhålla oss till och att det finns lagar och konventioner som styr detta. Esbo-konventionen, som vi båda bekänner oss till, ger ju en rätt att dra gasledningar på kontinentalsockeln. Det ska vägas mot möjligheterna att med nationell lagstiftning pröva frågan när vi har det exakta förslaget. Det blir lätt att man pratar runt ett förslag där vi ännu inte har det faktiska förslaget på bordet, säger Reinfeldt.

Inget om homosexuellas rättigheter
De homosexuellas rättigheter var inget diskussionsämne mellan den polske och svenske regeringschefen, inte heller den antiraketbas som Polen ska bygga 35 mil från Sveriges kust.

Relationerna mellan Sverige och Polen är goda och det ekonomiska samarbetet utvecklas snabbt. Exporten av svenska varor till Polen ökade under första kvartalet med nästan 30 procent och importen ökade med 12 procent.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".