Ännu oklart kring Mockfjärdsvapnet

Det går inte att svara på om det så kallade Mockfjärdsvapnet användes vid Palmemordet 1986. Efter ett halvårs undersökningar kommer nu beskedet från statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Vapnet är för rostigt så det är omöjligt att avgöra om det är mordvapnet.

Stig Edqvist, Palmegruppens chef vill inte kalla resultatet för ett antiklimax.

– Man måste ju vara realist också. Det är klart att man hade hoppats på att få ett resultat på det här vapnet, men som det är nu kan vi inte förändra det.

Så just nu vet ni inte mer än i november när det hittades?

– Nej. Man har ju genomfört den här undersökningen av vapnet och vi har fått ett svar som lämnar alla möjligheter öppna, säger Stig Edqvist.

Är det ett allvarligt bakslag?

– Nej, jag tycker inte det. Vi har fått fram Mockfjärdsvapnet, som vi har kallat det, och det är väl en fördel för då slipper vi engagera oss i att söka efter det. Det har stått högt upp i vår prioritering.

– Sedan är det som jag har sagt tidigare att visst hade det varit bra om vi hade fått ett nekande eller ett positivt svar på det här. Då hade vi kunnat gå vidare utifrån svaret, säger Stig Edqvist.

Hittades 2006
Mockfjärdsvapnet hittades i en sjö i Dalarna i november 2006. Det har provskjutits och jämförts med den kula som dödade Olof Palme. Men rostangreppet gör alltså att det inte går att avgöra om det finns något samband.

Det har inte heller gått att ta DNA eller fingeravtryck.

Att Mockfjärdsvapnet, som användes vid ett postrån i Mockfjärd 1983 har varit högintressant i Palmeutredningen beror på att den kula som avlossades då beror på att den kula som avlossades då hade exakt samma blysammansättning som den kula som dödade Olof Palme.

Avfärdas
Nu planeras närmare undersökningar av rostangreppet. Det skulle kunna ge ett svar på hur länge vapnet har legat i vatten. Enligt tidigare uppgifter skulle nämligen Mockfjärdsvapnet ha kastats i sjön tre år före mordet på Olof Palme. Om det stämmer skulle det kunna avfärdas som mordvapen.

Eventuellt kommer Palmegruppen också att vända sig till utländska experter i ett sista försök att få ett svar på om det var Mockfjärdsvapnet som användes på Sveavägen den 28 februari 1986.

– Jag kommer självklart att träffa förundersökningsledningen och det vi diskuterar eventuellt är att gå vidare i någon riktning, kanske med FBI eller någon annan. Vi får se, säger Stig Edqvist.

Hur stor är chansen att de lyckas bättre än SKL?

– Det vet jag inte jag är ju ingen teknisk expert. Men vi kan ju inte lämna något oprövat. Man får pröva alla vägar som är möjliga, säger Stig Edqvist.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".