Bok ska hjälpa ungdomar få jobb

Arbetsförmedlingens projekt Avstamp ger råd om hur man får ett jobb eller börjar plugga efter gymnasiet. Om några dagar får alla på väg ut ur gymnasiet en bok i brevlådan. (P3 Nyheter)

Boken Avstamp - jobbguide för nyvuxna, är en karriärshandbok där man får tips om hur man skriver ett bra CV, hur man gör om man vill starta eget och ska se ut och hur man ska bete sig på en arbetsintervju, information som visserligen redan finns på skolan.

Ta till sig tipsen
– Det finns ju syo-konsulenter, men det gäller ju att man tar tag i det själv. Man är så uppe i skolan nu och sen vill man vara lite ledig. Sen när man är redo börjar man studera vidare och då kan man ta till sig tipsen i boken, säger Johanna Eriksson som pluggar sista året på naturprogrammet på Katedralskolan i Växjö.

Annika Ekdal jobbar som personalchef på ett dataföretag i Växjö och anställer många unga. De som hon träffar har ofta förberett sig bra, men tycker det är bra med alla tips i boken.

Tyngdpunkt på helheten
– Jag gillar också att man lagt tyngdpunkten på helheten. Att man också ska ta fram det man brinner för, till exempel föreningsliv, inte bara yrkespersonen. Man ska ta med hela det människan kan bidra med, säger Annika Ekdal.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".