Få röstade i Kosovos kommunalval

Valdeltagandet blev överraskande lågt i Kosovos lokalval i helgen. Valresultatet följdes dessutom av attentat som kostade tre människor livet.
Två förklaringar till det låga valdeltagandet kan vara albanernas misstro mot de egna politikerna och den serbiska minoritetens skepsis mot samexistens med albanerna. Olusten inför de politiska partiernas metoder stegras dessutom av att tre män, däribland en borgmästare, har mördats efter valet. Uke Bytyci vann valet i den lilla staden Suva Reka, några mil sydväst om provinshuvudstaden Pristina. Bytyci var borgmästare där och medlem i den sittande presidenten Ibrahim Rugovas parti LDK, och skulle i och med helgens valseger fortsätta på den posten. När det stod klart på söndagen sköts han och två andra män i hans sällskap till döds av anhängarna till ett annat albanskt parti. Ett tyvärr inte ovanligt sätt i Kosovo att lösa politiska konflikter. Våldet, kriminaliteten och korruptionen inom politkerkåren gör att invånarna är på väg att helt förlora förtroendet. Valdeltagandet är en indikator på detta. I helgens val deltog bara knappt 55 procent av väljarna. Enligt ett Kosovobaserat, oberoende valövervakningsinstitut var det just president Rugovas parti som vann, och som nu kommer att styra 16 av de 30 kommunerna. Den forne gerillaledaren från UCK, Hashim Thaci, och hans parti vann i sju. Den serbiska minoriteten var ännu mer avvisande till valet – bara 20 procent deltog. De röstade på partier som inte vill se ett självständigt Kosovo och som inte är intresserade av ett samarbete med den albanska majoriteten.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".