Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på redovisning bakom bedrägeri

Publicerat tisdag 29 maj 2007 kl 05.00

Det största bedrägeriet mot Försäkringskassan någonsin håller nu på att utredas. En förklaring till att bedrägeriet kunde pågå under nästan ett år kan vara att assistansersättning inte behöver redovisas. Men nu finns ett förslag om att ersättningen ska bli redovisningspliktig.

– Man kan säga att assistansersättning skiljer sig från andra förmåner genom att det är väldigt många inblandade. För den som har stora funktionshinder kan det innebära att det finns fyra personer som hjälper den funktionshindrade varje dag, och att det är fyra månadslöner som ska ut varje månad, säger Stig Orustfjord, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

– Kombinationen av att det är många som är inblandade och att det är mycket pengar det rör sig om kan man generellt säga är en riskfaktor,

40 miljoner
Den man som igår häktades misstänks för att under knappt ett år ha betalat ut nästan 40 miljoner kronor till sig själv och anhöriga. Det ska ha skett när han arbetade på Försäkringskassan med att betala ut pengar till dem som har rätt att få personlig assistent. 

Att det tog tid att upptäcka bedrägeriet kan delvis förklaras med att pengarna som betalas ut till den assistansberättigade eller det företag som ska sköta assistansen inte behöver redovisas, eftersom det har bedömts innebära för mycket administration.  

Den schablonsumma Försäkringskassan betalar ut på knappt 230 kronor i timmen är nämligen beräknad att räcka till framförallt löner och administration.

Redovisa vad det använts till
Att det ofta blir stora summor beror på att många assistansberättigade behöver hjälp dygnet runt. Men den parlamentariskt tillsatta Assistanskommittén föreslår att pengarna som betalas ut ska börja redovisas. Det är konsekvensen av uppgifter om att en del företag som erbjuder personlig assistans har använt delar av ersättningen till egna vinster.

– Man skulle definiera vad personlig assistans är, till vad assistansersättningen ska användas och så ska man redovisa det, säger Tomas Agdalen, som är Assistanskommittén sekreterare.  

Tomas Agdalen tror att en redovisningsskyldighet skulle kunna leda till att bedrägerier av den typ som nu nystas upp skulle kunna avslöjas tidigare.  

– Hade kommitténs förslag varit genomfört nu, hade man kanske upptäckt bedrägeriet tidigare. För enligt förslaget måste man årligen redovisa hur pengarna har använts.

 Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".