Ny partiledare i Israel kritisk mot Olmert

I Israel riskerar partiledarvalet i Arbetarpartiet att leda till regeringskris. I natt kom försvarsminister Amir Peretz först på tredje plats.

Förre premiärministern Ehud Barak vann och den politiska nykomlingen Amir Ayalon kom tvåa. Det blir de två som gör upp i nästa valomgång om två veckor.

Libanonkriget fortsätter att kasta sin skugga över israelisk politik. Det blev en svidande förlust i natt för försvarsminister Amir Peretz i arbetarpartiets primärval.

Kritiken mot Peretz  har varit omfattande, både från höger och från vänster, och nu hoppas det israeliska arbetarpartiet på ny energi med ny ledare.

Barak känd profil
Men i första valomgången blev det en knapp seger för en redan sliten profil,  förre premiärministern Ehud Barak.
Den medaljprydde generalen hade som valslogan: Det är mig ni vill ha i krigstider och det är bara jag som kan slå högerledaren Benjamin Netanyahu.

Han vann trots den kritik som riktats mot honom som ansvarig för Israels tillbakadragande från Libanon för sju år sedan, ett återtåg som vissa menar bäddade för förra sommarens krig.

Men valet är inte avgjort och Baraks mindre kände utmanare, den förre säkerhetschefen Ami Ayalon, med sitt kala huvud och sina mörka solglasögon, fick nästan lika många röster och blir en tuff utmanare om två veckor.

Ayalon en nykomling
Ami Ayalon har egenskaper som ibland för tankarna till Yitzhak Rabin, en hårdför före detta chef för säkerhetstjänsten Shin Bet som blev tuff fredsduva och lanserade ett fredsinitiativ tillsammans med den palestinske filosofiprofessorn Sari Nusseibeh.

Men Ayalons främsta fördel anses vara  fräschören,  att han är nykomling på den politiska korruptionsarena som allmänheten har så lite förtroende för.
Både Ehud Barak och Ami Ayalon har krävt Ehud Olmerts avgång och hotat lämna koalitionsregeringen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".