Mutad chef dömd till döden i Kina

Den förre chefen för Kinas livsmedels- och läkemedelsverk har dömts till döden för korruption och vårdslöshet.
Han var ansvarig för att kontrollera den ökända kinesiska läkemedelsbranschen, men tog emot mutor av företag för att godkänna deras undermåliga mediciner.

Enligt domstolen här i Peking tog Zhèng Xiâoyú emot fem miljoner kronor i mutor av de företag han var satt att kontrollera.

Under Zhengs ledning släppte det kinesiska livsmedels- och läkemedelsverket igenom ett otal produkter som aldrig skulle ha godkänts. Enligt statliga kinesiska nyhetsmedier orsakade en antibiotika, som aldrig blivit ordentligt testad, tio patienters död.

Straffet kan mildras
Toppchefen Zheng avskedades från sin post förra året och uteslöts ur kommunistpartiet på grund av korruptionsanklagelserna. Nu har han dömts till döden, men har möjlighet att få sitt straff mildrat.

De kinesiska myndigheterna hoppas att den här domen och en rad nya regler ska öka förtroendet hos konsumenter för kinesisk mat och medicin.

Nästan dagligen kan man läsa i tidningarna här om matförgiftningar, fisk med cancerogena gifter, grönsaker som innehåller tungmetaller och om undermåliga, farliga mediciner.
Skräcken för kinesiska produkter har även spritts utomlands.

En djungel av produkter
Den allvarligaste incidenten inträffade förra året i Panama, där hundratals patienter dog eller fick nervskador efter att ha fått hostmedicin tillverkad av en förfalskad kinesisk läkemedelsingrediens.

Just nu kontrolleras även kinesisktillverkad tandkräm i USA för samma giftiga ämne. 
Kinas dåligt reglerade marknad är en djungel av produkter, äkta och piratkopierade, godkända och okontrollerade.

Samtidigt som den överraskande hårda domen mot chefen på livsmedels- och läkemedelsverket kommer nu en rad regler som myndigheterna här hoppas på sikt ska förbättra de kinesiska produkternas rykte. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".