Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat utländskt intresse för nordiska aktier

Den nordiska börslistan, som Stockholmsbörsens ägare OMX lanserade i oktober förra året, skulle göra det lättare, enklare och billigare att satsa pengar i nordiska aktier.

Jenny Rosberg, Nordenchef på OMX, säger att det är svårt att sia om småspararnas intresse ökat,  men utländska placerare har i alla fall blivit mer lockade av nordiska aktier.

- Vad vi kan se här är ett ökat intresse från internationella placerare, framförallt från London. Det är också ett av syftena bakom att skapa en stark hemmamarknad för Norden och för nordiska bolag och placerare.
- Vi har kunnat följa och se att London har ökat när det gäller handeln på de nordiska börserna.

Ökning från en låg nivå
Jenny Rosberg  pekar på att det har varit en väldigt hög aktivitet med till exempel rekordomsättning på börsen den här tiden och att i flera av de nordiska länderna går ekonomierna på högvarv.

Men Henrik Platin, aktiechef på Nordea, menar att visst har handeln med nordiska aktier utanför Sverige ökat, säkert i hundratals procent,  men att det skedde från en väldigt låg nivå eftersom det var dyrt och krångligt för småsparare att köpa nordiska aktier.

Men fortfarande ligger bara runt fem till tio procent av handeln utanför Sverige.

Ökat intresse för utlandet
Henrik Platin tror att det är fråga om en mognadsprocess och att nordisk börshandel glider över i internationell handel.
- Vad den nordiska börsen egentligen leder till är att vi får upp ögonen för att det finns intressanta placeringsalternativ utanför Sverige. Kan man ta steget att placera i danska aktier då kan man lika gärna ta steget och placera i tyska aktier.

Henrik Platin tror att så mycket som 30 till 40 procent av en privatpersons enskilda aktieplaceringar kan komma att ligga utanför hemmamarknaden på sikt.

Nu har ju amerikanska Nasdaq-börsen lagt ett bud på OMX  och på frågan vad det betyder för den nordiska börshandeln,  om affären går igenom svarar Jenny Rosberg så här.
- Vi kör på full fart framåt när det gäller att utveckla erbjudandet med den nordiska börsen.
- Om vi  får ökade möjligheter genom den här affären ska det ju förbättra erbjudandet ytterligare till våra kunder, säger Jenny Rosberg, Nordenchef på OMX. 

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".