Ryskt timmer blir dyrare

Den första juli mer än fördubblas exportavgiften på ryskt timmer. Ytterligare höjningar väntas för att tvinga fram mer förädling av ryskt trä inne i landet. Det kommer få effekt för de största importländerna av ryskt timmer; Sverige, Finland och Kina. Ikeagrundaren Ingvar Kamprad tycker avgiftshöjningen är bra.

– Jag beundrar ryska regeringen för att man har tagit beslutet att höja skatter på all export av råmaterial. Vad vi behöver är att förädla råmaterialet med rysk arbetskraft och därmed minska arbetslösheten etcetera, säger Ingvar Kamprad.

För Ikeas grundare gäller det att så snart som möjligt hitta fler fabriker som kan tillverka Ikeas träprodukter i Ryssland. Det är en del av uppgörelsen i Ryssland att Ikea ska öka sin produktion på plats istället för att importera färdiga möbler.

Men det har varit svårt att nå det utsatta målet. Undermålig kvalitet i de ryska fabrikerna är främsta skälet. Ingvar Kamprad hoppas att den nya tullen innebär fler inhemska träfabriker.

Ökade exporttullar
Ryssland har mest skog i världen. 50 miljoner kubik timmer exporteras årligen framförallt till Sverige, Finland och Kina för förädling. Genom att öka exporttullar på träråvaror från dagens 4 euro per kubik till drygt 10 euro per kubik från första juli vill ryska regeringen locka hit träfabrikanter, pappers- och masssaindustri och få en större inhemsk produktion. Redan nästa år höjs avgiften ytterligare till 15 euro och 2009 kommer det att kosta 50 euro per kubikmeter trävara.

Om inte utländska investerare dyker upp kommer ryska timmerexporten att gå med förlust med de nya avgifterna. Men en ny skogslag får investerare att avvakta. Osäkerhet om timmertillgång, byråkrati och brist på farbara vägar till timmerområdena påverkar också.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".