Rysk tonåring erkänner rasistiska mord

En 18-åring har erkänt att han bär ansvaret för över 30-talet rasistiskt motiverade mord i Ryssland. Morden ska han ha utfört ensam eller tillsammans med andra i ett gäng skinnheads. Hatbrotten har ökat markant i framförallt ryska storstäder.

Fotot på den 18 årige blivande ikonmålaren Artur Ryno ger ingenting som kan förklara att han är en massmördare. Men sedan Artur greps för en månad sedan, misstänkt för ett mord på en armenier, har han erkänt sig skyldig till över 30 mord.

Han säger att han och hans vänner ville ”rensa upp stan”. Ryno påstår att det började i augusti förra året. Ryno och kamraterna i ett skinheadgäng provocerade fram ett slagsmål med några människor från Centralasien. Det slutade med att en av dem knivhöggs till döds.

Ytterligare en misstänkt är gripen, också han 18 år och vän till Ryno. De båda ska tillsammans ha huggit ihjäl en 46-årig armenier. Alla offer var utlänningar och höggs mer än 20 gånger för att försvåra identifikation. Alla rånades också på värdesaker och mobiltelefoner.

Rasistmorden ökar
Båda 18 åringarna har i förhör försvarat sig med att det är en del av en väpnad kamp för att hålla nationen ren. Ryska rasister har på internet lagt ut egna filmsekvenser där man ser hur de misshandlar tadzjikiska fruktförsäljare med järnrör och knivar.

På nätet propagerar de för vit makt och att kasta ut alla ”svarta”, vilket i Ryssland betyder människor såväl från ryska Kaukasus som från Centralasien. Men också judar, homosexuella och muslimer är måltavlor. Alla med det gemensamt att de inte ses som ryska slaver.

Antalet rasistmord ökar i Ryssland. Förra året dödades 53 människor. 460 skadades när de attackerades av rasister.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".