Risk för nya konflikter inom SAS

Uppdaterad 22:00
Konflikten mellan SAS och kabinfacket är avblåst, men snart är det dags för nya löneförhandlingar. Då gäller det tekniker, mekaniker och lastare, och en ny strejk hotar i bakgrunden.

Enligt SAS vd Mats Jansson finns en strejkkultur inom SAS, men Transportarbetarförundets förbundsordförande Per Winberg anser att det är företagsledningen som bär ansvar för att det är oroligt i personalleden.

– Det här är en konsekvens av att man har dragit åt tumskruvarna rejält ifrån bolaget. De som fått utstå smärtan är de anställda. Självklart kommer det rekyleffekter av ett sådant agerande ifrån bolaget.

Nu kommer ju SAS ledning snart att presentera en ny strategiplan. Tror du att det kommer bli nya besparingar?

-  Ja, det är ju det de har gjort. De har ju snart sparat sig till döds, säger Per Winberg.

De tumskruvar som Per Winberg talar om är de senaste årens hårda besparingsprogram där syftet varit att vända bolagets stora förluster till vinst. Men enligt Transport så har det här skapat ett stort missnöje bland de anställda, som fått stå tillbaka i löneförhandlingarna.

SAS VD Mats Jansson har i dag avböjt att låta sig intervjuas. Men i förra veckan sade han i en tidningsintervju att det finns en strejkkultur inom SAS där strejker betraktas som ett naturligt inslag i relationen med arbetsgivaren. Han pekade på att SAS under de senaste tio åren varit inblandad i 100 strejker, varav 73 olovliga.


Ny svåra löneförhandlingar
I juni väntas SAS lägga fram en nya strategiplan, och i den lär det komma nya besked om hur SAS ledning vill försöka tvätta bort konfliktstämpeln.

Men redan den 18 juni kan SAS sitta mitt uppe i nya svåra löneförhandlingar, men då gäller det 5 000 tekniker, mekaniker och lastare. Och Per Winberg säger så här om utgångsläget inför dom förhandlingarna.

- Det kommer väl att bli lite småkärvt tror vi. Vi känner väl att vi har blivit av med en del lokala tillägg under åren och det kräver vi kompensation för.

Sören Granath
soren.granatch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".