Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oftare strejk om arbetsvillkor än om löner

Strejker inom servicesektorn handlar allt oftare om arbetsvillkor. Den trenden finns i många länder under de senaste decennierna, enligt arbetslivsforskaren Christer Thörnqvist. Konflikten inom SAS kom ju framförallt att handla om arbetsvillkor snarare än höjda löner.

– Det handlar ju väldigt mycket om den mentalitet, eller den inställning till rationaliseringar som har spritt sig. Man försöker rationalisera serviceverksamhet på samma sätt som man en gång i tiden rationaliserade varuproduktion, säger Christer Thörnqvist.

– Om man tar flygindustrin som exempel, så har det ju varit väldigt hård konkurrens från lågprisflygbolagen. Även om SAS inte tävlar om riktigt samma kunder som lågprisbolagen, så påverkas deras personalpolitik, och då kommer de här konflikterna upp.

Kostnader
Om strejkerna på 1970- och 80-talen framförallt handlade om höjda löner så är det alltså arbetsvillkoren som leder till konflikter i dagens avtalsrörelser, och det gäller särskilt servicesektorn.

Och att de inte går att lösa utan strejk beror till stor del på att bättre arbetsvillkor hänger samman med högre kostnader för företagen, enligt Christer Thörnqvist. Det enda sättet att minska riskerna för återkommande konflikter är att öka förståelsen för att service kostar.

– Folk måste nog förstå att en flygbiljett inte kan bli billigare i samma takt som en mobiltelefon. Man måste finna sig i att betala en relativt större del för detta än man gör för en vara som är producerad.

Ingen anledning till oro
Det är svårt att säga om facket vinner eller förlorar på att arbetsvillkoren allt mer hamnar i centrum, säger Christer Thörnqvist. Däremot ser han inte någon anledning till oro för att SAS kunder skulle välja andra flygbolag, för i många andra länder är strejker betydligt vanligare än här.

– Det är nog svårt att hitta några av de stora flygbolagen som är mindre strejkdrabbade än SAS. I länder med många strejker är också flyget, både inrikes och utrikes och andra transporter drabbade av strejker, säger Christer Thörnqvist.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".