Kinesiska börsen slår nya rekord

De kinesiska börserna fortsätter att slå rekord. Det visar att investerare inte låter sig skrämmas av kritikernas varningar om en finansbubbla. De kinesiska myndigheternas uppmaningar att dämpa spekulationen.

De kinesiska börserna gick upp idag igen, och det var särskilt fastigheter och metaller som intresserade köparna. Rapporter om börsrekord har blivit vardagsmat i Kina och börsernas till synes eviga uppgång lockar nu till sig horder av vanliga småsparare som hoppas få vara med och dela på de kinesiska företagens framgångar. Myndigheternas varningar om att ta det försiktigt verkar inte påverka investeringslusten.

För bara några dagar sedan uttalade sig USA:s tidigare centralbankschef Alan Greenspan och sa att han fruktade att den kinesiska börsen har en ”dramatisk nedgång” framför sig. Kinesiska myndigheter gick också ut och varnade studenter för att spekulera på börsen.

Under de senaste årens sagolika börsuppgång i Kina har det ofta hörts varningar om att marknaden skulle vara övervärderad och att bubblan snart kan komma att spricka.

I slutet av februari i år rasade Shanghaibörsen med nio procent efter att ha nått sin dåvarande rekordnivå. Men raset i februari var bara en kortvarig tillbakagång och har inte avskräckt folk från att investera. Bara hittills i år har antalet nyöppnade aktiekonton i Kina ökat med 36 procent.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".