Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskat förtroende för tysk ekonomi

I Tyskland kom på måndagen den betydelsefulla månatliga konjunkturbarometern från det ekonomiska institutet IFO. Frågan var: hur illa ser det ut i oktobers siffror? Och för femte månaden i rad minskade förtroendet, men där fanns också ljuspunkter.
Runt 7 000 tyska företagare har svarat på frågor om framtidstron för den tyska ekonomin. Oktobers siffror visar på en väntad nedgång, men inte så illa som många hade trott. Det är den femte månaden i rad som IFO:s så kallade affärsklimatsindex sjönk. Det minskade förtroendet beror främst på nedgången inom tillverkningsindustrin, medan förtroendet inom bygginsdutstrin, detalj-och grossisthandel har förbättrats. Genot Nerb, chefsekonom vid IFO-institutet, sade att siffrorna ligger i linje med en svag återhämtning i den tyska ekonomin. IFO-siffrorna, som den här gången kan tolkas både svagt positivt och fortsatt negativt, ger ingen klar indikation på hur näringslivet ser på regeringen Schröder presenterade sparpaket med t ex skattehöjningar, oftast genom borttagna skattesubventioner inom bland annat byggindustrin och jordbruket. Och för varje dag vacklar regeringen inom olika områden där man presenterat sparplaner. Senast i helgen var Gerard Schröder tveksam angående den tidigare presenterade borttagna avdragsrätten för sponsring inom kultur sport- och sociala områden. Den avdragsrätten får nu kanske vara kvar efter massiv kritik från starka påtryckningsgrupper. Här finns en del av det tyska dilemmat: ekonomin går på halvfart och reformer krävs, men till sist är det svårt att genomföra stora förändringar eftersom Tyskland har så starka intressegrupper inom varje sektor. De är grupper som inte visar någon vilja till besparingar. Detta drabbar socialdemokratiska regeringar lika mycket som kristdemokratiska. Ekonomiska och politiska kommentatorer i Tyskland säger att de stora reformer som behöver göras hade tidigare kristdemokratiska regeringar lika svårt att få igenom. De närmaste månaderna i Tyskland kommer att visa om Gerard Schröders nya rödgröna regering verkligen kan genomföra sina utlovade sparpaket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".