Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska bönder kan få sänkt dieselskatt

Eskil Erlandsson.

De svenska bönderna kan få sänkt dieselskatt. Det säger jordbruksminister Eskil Erlandsson som inför regeringens höstbudget utlovar lättnader för lantbrukarna.

– Sveriges bönder ska ha konkurrensvillkor som är likvärdiga med dem som kollegorna har i andra delar av Europa.

När kommer du med besked?

– I samband med budgeten den 20 september, säger Eskil Erlandsson.

Enligt jordbruksministern har svenska bönder högre kostnader än bönderna i andra EU-länder. Totalt är det cirka 700 miljoner kronor. Eskil Erlandsson utlovar nu alltså lättnader på motsvarande belopp, vilket kan innebära minskad dieselskatt för de svenska bönderna. Det är ett krav som länge funnits bland jordbruksministerns partibröder i centern. Däremot vill jordbruksministern inte ta bort skatten på handelsgödsel som enbart finns i Sverige. Den skatten behövs för att skydda miljön anser jordbruksministern.

Regeringen vill också trycka på för att förändra EU:s jordbrukspolitik. Eskil Erlandsson vill slopa allt stöd till jordbruket, något som idag tar 40 procent av EU:s budget. Han vill också ta bort kvoteringen av jordbruksverksamhet, i Sverige främst mjölkproduktion och sockerodling.

Stödet kan tas bort på sikt
Jordbruksministern kräver förändringar i ett brev till EU-kommissionen, som i höst ska komma med förslag på hur EU:s jordbrukspolitik ska se ut i framtiden. Erlandsson har stöd för kravet om slopande av jordbruksstödet från flera andra länder i norra Europa, till exempel Tyskland och England. Men starkt motstånd finns i till exempel Frankrike och Polen.

Men Eskil Erlandsson anser att det ökande priset på jordbruksprodukter på senare tid, bland annat på grund av efterfrågan på energigrödor, gör att EU:s jordbruksstöd kommer att kunna tas bort helt och hållet på sikt.

– Ja, jag räknar med att en ökad efterfrågan, bland annat på energi, kommer innebära att vi fortsatt kommer ha höga priser på till exempel spannmål, säger Eskil Erlandsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".