Klicka här för grafik

Mögel hotar nybyggda hus

Tusentals nybyggda hos hotas av mögel och röta i husväggarna. Det är de hus som byggts de senaste tio åren som byggts på sätt att det finns risk att fukt och vatten tränger in i isoleringen och blir kvar där.

– Det är uppenbart att problemet är stort och måste tas på största allvar, säger Gudni Jóhannesson, professor i byggnadsteknik vid KTH i Stockholm.

Tusentals hus
Det är tusentals hus som byggts under den senaste tioårsperioden som kan vara i riskzonen. De har byggts med en ganska ny byggmetod, med en träregelvägg och puts direkt på isoleringen men utan luftspalt, för att huset ska vara tätt och energisnålt, och då stannar fukten kvar i väggen.

Om det här visar sig vara ett stort problem som drabbat många hus runtom i Sverige, kan kostnaderna bli skyhöga. Det kan handla om att lägga ner miljarder kronor för att komma tillrätta med fuktproblemen.

Kan hamna på enskilda
Det är inte helt enkelt att bena ut vem som ska betala, det säger Lars Brask som är jurist på Boverket.

– Det beror mycket på hur avtalen man träffade när man byggde ser ut. Är det ett fel som handlar om att man avvikit från samhällets krav så är det nog svårt för den som har gjort felet att komma undan betalningsansvar. Men ytterst kan det hamna på enskilda hyresgäster, säger han. 

Kostsamma åtgärder
Gudni Jóhannesson säger att husen nu måste undersökas noga för att se hur det går att komma tillrätta med problem.

– Det första man ska göra att kartlägga frekvensen av fel. Om man upptäcker att det här är ett stort och ofta förekommande problem krävs det väldigt kostsamma åtgärder för att ta i tu med detta.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Andrea Valderrama
andrea.valderama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".