Beslut om utförsäljningar sköts upp

Näringsutskottets beslut i riksdagen om att sälja ut de statliga företagen Vasakronan, SBAB och Vin & Sprit sköts upp, sedan oppositionen begärt att KU måste granska om allt gått rätt till vid utförsäljningen.

Regeringen vill sälja några av statens företag. Förslaget behandlas just nu i riksdagen, där oppositionen försöker använda alla möjligheter att sätta käppar i hjulet.

I dag var det meningen att riksdagens näringsutskott skulle fatta beslut om att ge klartecken för att sälja fastighetsbolaget Vasakronan, bolåneinstitutet SBAB och Vin & Sprit, men beslutet sköts upp.

– Skälet är att vi har fått en väldigt stark kritik mot regeringens hantering av ärendet från Riksrevisorn. Han säger till utskottet att det inte skett i enlighet med kraven i grundlagen. Det är väldigt allvarligt och vi vill att utskottet i riksdagen som hanterar grundlagen, säger sitt om detta, säger socialdemokraten Thomas Östros.

Granskat i förväg
Riksrevisorn Lennart Grufberg har gjort det ovanliga att han granskat regeringens hantering när det gäller att sälja de statliga företagen under pågående process, inte i efterhand, som revisorer brukar göra.

– Det här har väldigt stor ekonomisk betydelse. Vi har velat följa beslutet från början, säger Lennart Grufberg.

Riksrevisorns kritik om att regeringen inte följt grundlagens krav på beredning och hans slutsats att regeringen inte hållit vad den lovat om analys av försäljningens konsekvenser, är besvärande för regeringen.

Irritation i regeringen
Enligt flera källor har Riksrevisorns agerande, att granska under pågående process, väckt stark irritation i delar av regeringskansliet.

Näringsutskottets ordförande, folkpartisten Karin Pilsäter, säger att i sak tycker hon att riksdagen har tillräckligt underlag för att fatta beslut om att även Vasakronan, SBAB och Vin & Sprit får säljas och det kommer att ske i juni, som planerat.

– Vi har hört de myndigheter som riksrevisorn tyckte höras. Det har vi gjort nu. Vi har hört en väldig massa andra inblandade och vi har yttranden från trafikutskottet, försvarsutskottet och finansutskottet. Jag tycker att vi har tillräckligt beslutsunderlag nu, säger folkpartisten Karin Pilsäter, som är ordförande i riksdagens näringsutskott.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".