Regeringen och Säpo granskas av KU

Konstitutionsutskottet ska granska regeringens agerande i fallet med de tre män som satt fängslade i Etiopien. Granskningen ska också kunna ge besked om vad SÄPO visste och gjorde. Konfliktforskaren Wilhelm Agrell tycker att det är bra med en granskning.

– Det är ju oerhört känsligt om svenska myndigheter agerat på ett sådant sätt att de här medborgarna inte hjälpts i ett läge där de utsatts för övergrepp, och naturligtvis ännu värre om man efterfrågat information som kommer tas fram med hjälp av övergrepp, säger Wilhelm Agrell.

De tre männen från Sverige satt i fängelse i Etiopien i flera månader, anklagade för att ha krigat i Somalia på den islamistiska gerillans sida. Enligt svenska UD var det Säpo som först lyckades komma i kontakt med männen i fängelset i Addis Abeba. En av männen säger att två Säpoagenter var där, att han berättade för dem om tortyren och att agenterna tog bilder på hans skador.

Männens advokat Björn Hurtig tror att svenska Säpo hjälpte etiopierna med information om männens liv i Sverige. Men Säpo vill varken kommentera KU-anmälan eller advokatens anklagelser.

– Vi diskuterar aldrig vårt internationella samarbete därför att det skulle kunna skada oss, säger pressekreteraren Jakob Larsson.

Inte ens om ni utpekas som medskyldiga till tortyr?

– Nej, att man påstår olika saker för att få ut information av oss är något vi lever med dagligen.

Wilhelm Agrell säger att det är svårt att kontrollera i fall en annan underrättelstjänst fått relevant information från Säpo om en viss person i Sverige. Det kan också ske indirekt. Därför finns ingen garanti för att Säpo inte får information från andra poliskårer som tagits fram genom tortyr eller att Säpos information till andra används i samband med tortyr.

– Material flyter runt i det säkerhetsmässiga systemet. Det härstammar från den syriska säkerhetstjänsten, går vidare till den egyptiska och vidare till amerikanska FBI och sedan till svenska Säpo. Så det finns ett nästan gränslöst indirekt underrättelseutbyte inom det här systemet, säger Wilhelm Agrell, konfliktforskare vid Lunds universitet.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".