Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Katastrofberedskapen förbättrats

Landets socialjourer tycker att de blir allt bättre på att hantera stora katastrofer. En av anledningarna är att Sverige under senare år har drabbats av en rad katastrofer, som till exempel förlisningen av Estonia och diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg.
Psykoterapeut Anders Kjellström arbetade med de som skadades och anhöriga till dem som dog vid den branden. Han berättar om sina viktigaste erfarenheter. - Enkelheten i bemötandet och ibland tänka lite förbi organisationer och se vad människor faktiskt brottas med och försöka forma hjälp utefter det. Och i första hand möta människor som har problem i det. Istället för att som idag ge psykofarmaka för olika symtom. Man kan inte på förhand veta vad en person som drabbas av en katastrof vill ha hjälp med. Det är alltså Anders Kjellströms huvudbudskap till dem som deltog i konferensen. I sitt stödarbete ska man inte vara för precis i sina erbjudanden. Individen ska själv få förklara med vad och hur de vill ha hjälp och stöd. Och det kan vara allt från vilka juridiska rättigheter man har som anhörig, till att få träffa en annan förälder som mist sitt barn. Kanske självklareheter för många som arbetar med krishantering, men nog så viktigt att få höra, tycker en av deltagarna, Björn Andersson från Uppsala. - Jag tycker framför allt att man får en bekräftelse på det här som vi själva arbetar med ute i kommunerna är riktigt och att vi tänker ungefär på samma sätt. Som han påpekade så är ledarskap och information jätteviktigt. Och det är sådant som vi också har märkt. Vad betyder alla de katastrofer som vi faktiskt har haft på senare år i Sverige? - Det betyder mycket, för det gör att vi får ett krismedvetande. och att vi också har en beredskap. I teorin har vi ju alltid hållt på med det här och övat och så. Men just när det händer på riktigt får vi testa våra krisgrupper och se hur det fungerar, säger Björn Andersson.
Annika H Eriksson, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".