Reinfeldt träffar Tysklands Angela Merkel

På onsdag träffar statsminister Fredrik Reinfeldt Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Hon ska få veta vad Sverige tycker ska ingå i EU:s nya fördrag. Riksdagen kräver ett stenhårt nej på en punkt.

– Det finns en sak som vi går emot, det vi kallar Köpenhamnskriterier, det vill säga att sätta in nya villkor för nya medlemsländer, säger moderate riksdagsmannen Göran Lennmarker.

Lennmarker är ordförande för det speciella riksdagsutskott som behandlar frågan om EU:s fördrag. Under tisdagseftermiddagen hade utskottet ett möte med Fredrik Reinfeldts statssekretare. Samtliga riksdagspartier är med på det som Göran Lennmarker säger.

Krav på demokrati
Det som kallas Köpenhamnskriterierna är krav på att ett nytt EU-land ska ha fungerande demokrati, ekonomi och myndigheter. Kravet kan tyckas självklart men att skriva in det uppfattas av Sverige som ett försök att göra det svårare ett land att komma med i EU.

Till exempel sa Hollands premiärminister Jan Peter Balkenende så sent som förra veckan att Holland vill att det nya fördraget ska innehålla tydligare inträdesvillkor för länder som vill komma med i EU.

Regeringen fick i riksdagen på onsdagen också stöd för att säga nej till att det nya EU-fördraget ska ha ett tillägg om illegal invandring. Ett sådant ordval innebär enligt Sverige risk för att mänskliga rättigheter inte respekteras.

Tidigast till midsommar
Mötet med Sveriges statsminister är bara ett av de möten med 26 EU-länder Tysklands förbundskansler Angela Merkel nu genomför under en tvåveckorsperiod.

Hur det går i slutändan står inte klart förrän tidigast på midsommarafton då EU:s regeringschefer ska avslutar sitt toppmöte i Bryssel.

Meningen är att det då ska finnas en uppgörelse om vad EU:s nya fördrag ska innehålla.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".